dinsdag 17 juli 2007

Dendrochronologie

Veel bezoekers op de afgelopen woensdagmiddag hadden het artikeltje over de C14-dateringsmethode gelezen. Natuurlijk kwam direct ook die andere dateringsmethode ter sprake: die via de jaarringen: 'dendrochronologie'.

Bij dendrochronologisch onderzoek worden de afzonderlijke jaarringen uit een stuk hout opgemeten. Afhankelijk van het klimaat en weersomstandigheden tijdens de groei, verschillen deze ringen jaarlijks in breedte. Bomen uit de zelfde tijd en omgeving hebben dus een overeenkomstig jaarringenpatroon. Uit stukken hout met een bekende datering is een referentielijst samen gesteld. Als de reeks van gemeten jaarringbreedtes naast deze referentielijst wordt gelegd totdat de metingen overeenkomen, volgt hieruit de datering. Beschikt het stuk hout nog over spinthout en schors, dan is zelfs het exacte jaar én het seizoen van de boomkap vast te stellen.

Deze woensdag leggen we wat houten voorwerpen uit de Middeleeuwen in de scheplog-vitrine, waar duidelijk de jaarringen op te zien zijn.