woensdag 13 april 2022

Pijpenkoppen ruilen en determineren in Amersfoort

Iedereen kent de karakteristieke 'Goudse tabakspijpen' met hun lange steel. Ze zijn gemaakt van aardewerk en gaan snel stuk. Archeologen vinden in hun opgravingen dan ook veel fragmenten van tabakspijpen en soms zelfs misbaksels. Er zijn ongetwijfeld veel mensen die nog hele pijpen in huis hebben, of net als de stadsarcheologen nog wat fragmenten bewaren. 

Heeft u pijpenkoppen in uw tuin of op een akker gevonden? Wilt u weten hoe oud dit archeologisch materiaal is en waar het vandaan komt? Kom dan op 14 mei naar de open dag van het Centrum van Archeologie (CAR) in Amersfoort! Op die dag kunt u niet alleen onze expositie bezoeken, maar uw tabakspijpen laten onderzoeken door deskundigen van de 'Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen' (PKN).

De PKN organiseert op 14 mei namelijk een ruil- en determinatiedag in Amersfoort. U kunt gevonden pijpenkoppen door deskundigen van de PKN laten determineren of (complete) tabakspijpen en andere tabacologische voorwerpen die uit een erfenis komen of op zolder zijn ontdekt. Eerdere determinatiedagen mochten op veel belangstelling rekenen. U bent van harte uitgenodigd om met uw vondsten langs te komen. 


De ruil- en determinatiedag is op zaterdag 14 mei van 10:00 tot 16:00 uur bij het Centrum voor Archeologie van de gemeente Amersfoort, Westsingel 46, 3811 BB Amersfoort. De toegang tot de ruil- en determinatiedag en de expositie is gratis. 

Voor meer informatie kunt u de website van de 'Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen' stichting raadplegen. De publiekssite van het Centrum voor Archeologie vindt u hier.