woensdag 12 mei 2021

Middeleeuws Hoogland

Op dit moment zijn we bezig met een onderzoek op een locatie bij de Hamseweg in Hoogland. Eerder dit jaar hadden we daar al een vooronderzoek gedaan en toen bleek al dat er sporen en vondsten aanwezig waren uit de Middeleeuwen; om preciezer te zijn uit de 13de eeuw. Nu blijkt dat deze resten onderdeel zijn van een compleet boerenerf. Inmiddels hebben we de plattegrond van het hoofdgebouw (de boerderij) blootgelegd, en ook enkele erfgreppels, een bijgebouw en resten van een akker en mogelijk zelf een moestuin. Helaas kunnen we vanwege de corona-maatregelen geen publiek ontvangen, maar op deze manier kunt u toch een beetje op de hoogte blijven. Het erf is net pas blootgelegd; volgende week hopen we meer te kunnen vertellen. 

Op deze foto zie je een van de paalsporen die we hebben aangetroffen. De boerderij en het bijgebouw waren opgetrokken uit houten palen. Deze zijn inmiddels vergaan, maar hebben wel verkleuringen achtergelaten in de bodem. Samen vormen deze verkleuringen een plattegrond. 


Op onderstaande foto zie je het opgravingsterrein en een flink aantal archeologische sporen (de donkere vlekken die afsteken tegen het gele zand). De archeologen weten uit de samenhang van deze vlekken dus een plattegrond te destilleren. 


In de sporen treffen we vondsten aan, zoals deze fraai versierde scherf aardewerk:



De sporen worden allemaal ingetekend en ingemeten en vervolgens verder onderzocht. Eerst door de een deel van het spoor te ontgraven (om een dwarsdoorsnede te maken):