donderdag 7 juni 2007

Odyssee?

Tja, ook wij kennen het probleem van de onuitgewerkte opgravingen (in diverse kranten en tijdschriften verschenen er deze week artikelen over: de afgelopen honderd jaar zijn in Nederland ongeveer achtduizend opgravingen verricht en over minder dan de helft is een publicatie verschenen, zo bleek uit een onderzoek). In de 23 jaar dat het archeologisch centrum bestaat hebben wij in Amersfoort 248 opgravingen uitgevoerd en meer dan dat aantal waarnemingen en flits-onderzoekjes. Deze zijn echt nog allemaal niet helemaal uitgewerkt, tot 'op het bot', zeg maar... Goed, van een aantal kun je je afvragen of het eigenlijk wel de moeite waard is om dat te doen. Iedere opgraving is wél tot op een minimun niveau uitgewerkt - er wordt in ieder geval even onderzocht wàt er precies is gevonden - en die 'voorlopige resultaten' zijn netjes gemeld en gepubliceerd, maar toch: het overgrote deel van de onderzoeken ligt te wachten op 'echte' uitwerking, de details dus. En dat zit ons ook al jaren dwars.

Maar er is hoop: we hebben nu wat meer archeologen in huis en af en toe wat tijd om achterstallig werk te verrichten. Misschien niet genoeg tijd en middelen om alles te doen, maar een begin is er: Nimmerdor, de opgraving van de sportvelden uit 2000 is nu opgepakt en bijna klaar voor publicatie.

Om de landelijke achterstand weg te werken is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het project 'Odyssee' gestart. En wij? hopelijk kunnen we een beetje meevaren.