woensdag 20 juni 2007

Bones...

Het fysisch-antropologisch onderzoek van 'Graf 33' van de opgraving bij de Rochuskapel is net af. We leggen de botten in de Scheplogvitrine en laten ze aan de geinteresseerden op de open woensdagmiddag zien. De onderzoeker is aanwezig om vragen te beantwoorden en informatie te geven.

Graf 33 bevatte het skelet van een jong kind, volgens het gebit met een leeftijd van 9-10 jaar. De botten geven een wat jongere leeftijd: 5½ tot 7½ jaar oud. We houden voorlopig maar een leeftijd van 7½ tot 10 jaar aan. Hoewel seksebepaling bij kinderen lastig is, betreft het hier een jongetje; het kaakje vertoont al aardig wat mannelijke trekjes. De schedel is beschadigd en de onderbenen ontbreken, waarschijnlijk vergraven voor een ander graf. De conditie van het botmateriaal is verder goed. Het jochie had al erg veel last van zijn gebit: het melkgebit vertoont aardig wat cariës, twee melkkiezen zijn zelfs half weggerot en de kaak is daar erg ontstoken. Ontwikkelstoornissen duiden op ondervoeding of een doorgemaakte infectieziekte op ongeveer tweejarige leeftijd. Uit de botten blijkt een geringe groeiachterstand, in verhouding tot het gebit.

Het ventje lag een beetje op z'n zij, onderin het kerkhof, dus behoort bij de oudste graven. Deze dateren uit het begin van de 16de eeuw en dit komt goed overeen met het aardewerk dat we in het grafje hebben aangetroffen. Dat dateert uit het eind van de 15de en het begin van de 16de eeuw.

Vandaag - en misschien volgende week ook nog - is hij te zien op de open woensdagmiddag.