woensdag 14 februari 2024

Opgraving Breestraat - Markthal

1984-2024: 40 JAAR CENTRUM VOOR ARCHEOLOGIE

Wist je dat de opgraving aan de Breestraat 40 jaar geleden de eerste opgraving van de Amersfoortse stadsarcheologe was? Ze werd overigens geholpen door de vrijwilligers van de AWN en archeologen van de ROB (Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek; nu RCE).

In 1984 zijn de twee markthallen uit de jaren twintig gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. De opgraving heeft plaats gevonden voordat de hallen werden gesloopt. Hierdoor hadden de archeologen geen last van het weer. In de hal kon een opgraving van 12 bij 27 meter aangelegd worden.



Het gebied rond de Breestraat lag vroeger veel lager, was nat en de grond was voedselarm. In de loop van de tijd is het terrein maar liefst 2,20 meter opgehoogd. In het begin van de 13de eeuw (1200-1250) is het terrein in gebruik genomen als weiland. Bij de opgraving zijn meerder afwateringssloten gevonden. Na een ophoging met een laag van 80 cm mest en heideplaggen kon men ook akkerbouw bedrijven. Het terrein is vanaf het einde van 15de eeuw verder opgehoogd en geschikt gemaakt voor de bouw van huizen. De oudste funderingen dateren uit de 15de eeuw. Veel oude sporen zijn verloren gegaan omdat bij de huizen diepe kelders zijn gegraven. Verder lezen? Download dan het verslag vande opgraving.


Bij de opgraving hebben we veel mooie en bijzondere vondsten gedaan. We zetten dit jaar een aantal van die vondsten in de schijnwerpers als 'Vondst van de Maand'. Zo is in onze expositieruimte deze maand een rapierschede te bewonderen.