vrijdag 16 februari 2024

Restauratie van het 'Blauwe bord'

Bij de opgraving in 2014 op het terrein Oude Schans - Spuistraat in Spakenburg kwamen een paar scherven blauw geglazuurd aardwerk tevoorschijn. Ze zijn van een bord uit de periode 1600-1650, dat waarschijnlijk gemaakt is in Haarlem of Harlingen. Archeologen noemen dit soort borden 'majolica': alleen de bovenkant is mooi geglazuurd en bewerkt. De doorsnede van het bord is ongeveer 27 cm.





Na tien jaar is het bord gerestaureerd. Eerst zijn de scherven aan elkaar gelijmd (foto 1). Daarbij is het van belang om de rand-scherven precies onder de juiste hoek aan de bodem te lijmen. Vervolgens is er met een profielkam het bodemprofiel van het bord overgezet op een 'plankje' van piepschuim. Door die rond te draaien over een dikke koek natte voegcement, ontstaat een negatieve vorm van de binnenkant van het bord (foto 2 en 3).




De mal wordt met een heel dun uitgerolde laag plasticine bekleed (foto 4), omdat het gips anders aan het cement plakt. Daarna is gips op kleur gemaakt en in een mortier met stamper heel goed gemengd en fijngewreven (foto 5). Dan wordt in delen het blauwe gips aangebracht. Het resultaat is te zien op foto 6.


Vervolgens worden met eindeloos schrapen en schuren de binnenkant en buitenkant voorzichtig glad gemaakt en in vorm gebracht (foto 7). Tot slot zijn de delen van gips vier maal met transparant acryl vernis behandeld om een vergelijkbare uitstraling te krijgen als het glazuur van het bord (foto 8). 

Verder lezen over deze opgraving? Download dan het rapport.