dinsdag 15 februari 2022

Rapport Voormalig parkeerterrein Sportfondsenbad

Bij de opgraving aan de Bisschopsweg, op de parkeerplaats van het voormalige Sportfondsenbad, zijn in 2020 twee archeologische vindplaatsen gevonden.

De oudste vindplaats bestond uit de resten van een turfstekerskanaal. Op de kaart van Van Deventer uit 1560 is dit kanaal zichtbaar. Op de kaart van Blaeu uit 1649 is het kanaal niet meer te zien. Dit kanaal was onderdeel van een langere vaarweg om turf vanuit Ginkel en Amerongen via de Eem naar Antwerpen te transporteren. Ter plekke van de Heiligenberg werd een nieuw kanaal gegraven: het turfstekerskanaal. Zo werden de grillige bochten van de Heiligenbergerbeek afgesneden en bleef het gebied voorzien van schoon water voor de daar gelegen blekerijen. De archeologen vonden de bodem van het kanaal en de vulling waarmee het kanaal is dichtgeraakt.

De tweede vindplaats bestaat uit de resten van een bakstenen overkluizing. Deze dateert uit de 19de eeuw en volgt hetzelfde tracé als het turfstekerskanaal dat drie eeuwen eerder is gegraven. Van de overkluizing zelf is maar weinig bewaard gebleven: enkel een aantal op planken gefundeerde bakstenen. Daaruit is af te leiden dat de overkluizing circa 6 m breed was. Tijdens werkzaamheden aan het riool onder de Bisschopsweg in 2019 is de overkluizing ook aangetroffen. Daar was de overkluizing nog wel intact en was goed zichtbaar dat deze was gemaakt om water ondergronds aan te voeren.

Verder lezen? Download dan CAR-rapport 118.