maandag 30 juli 2018

Vondst van de Maand Augustus: een 'mysterieus"Wiel


Wie is de uitvinder van het wiel? Dat is een vraag die mensen al eeuwenlang bezighoudt. Archeologen van deze tijd zijn er inmiddels van doordrongen dat er niet één plek is waar het wiel is uitgevonden, maar dat op verschillende plaatsen in de wereld men deze uitvinding heeft gedaan. De laatste jaren zijn bij opgravingen prehistorische wielen gevonden. Deze zijn niet zomaar in de bodem terecht gekomen, maar waren offergaven in het veen.
Het wiel dat gevonden is in Amersfoort - en dat in de maand augustus Vondst van de Maand is – raakte rond 1375 in de grond. Samen met vele honderden vondsten is het terecht gekomen in de drenkplaats die zich daar in de 14de eeuw op de Hof bevond. Het is een verzameling voorwerpen, met bijvoorbeeld tientallen dobbelstenen, van een heel bijzondere samenstelling, die heel lastig te verklaren is als louter afval van een markt of jaarmarkt, maar eerder lijkt op een bewuste handeling, een ‘rituele depositie’. Heeft het misschien te maken met de boetepreken van Geert Grote (Moderne Devotie), die hij ook hier in de stad heeft gehouden zo rond die tijd, waarin hij zich fel afkeerde tegen wereldse geneugten, zoals gokspelletjes, dronkenschap en gulzigheid.

Is het wiel ook onderdeel van de rituelen geweest die zich mogelijk op de Hof hebben afgespeeld rond 1375? Opvallend aan het wiel is dat het geen slijtage door gebruik vertoont.
Kom zelf kijken in de nieuwe expositieruimte van de stadsarcheologen op Westsingel 46 en hoor daar meer over dit mysterieuze wiel!

Open woensdag van 14.00-16.30 uur, toegang gratis