dinsdag 5 september 2017

Vondst van de Maand: de Papkom

In het tweede weekend van september worden traditiegetrouw de Nationale Open Monumentendagen georganiseerd. Ieder jaar stelt het CAR op de zaterdag zijn deuren open om iedere geïnteresseerde de kans te bieden een kijkje te nemen in de keuken van de Amersfoortse Archeologie.





Dit jaar stellen we niet alleen de ‘keuken’ open, maar ook een eetkamer met drie gedekte tafels.
In aansluiting op het landelijke thema van de Open Monumentendagen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’ hebben de archeologen van het CAR de drie eettafels gedekt met de vondsten van een opgraving van een boerderij (De Sneul), een stadswoning (Achter de Kamp) en een buitenhuis (Klein Emiclaer).

Op zaterdag 9 september kunt u tussen 10 en 17 uur zelf vaststellen of er nou grote verschillen zijn tussen deze tafels; of dat er misschien ook wel verrassend veel overeenkomsten zijn.
Om u alvast lekker te maken hebben we als vondst van de maand september een voorwerp gekozen dat op alle drie de tafels te zien zal zijn: de papkom.
 
Uit het feit dat we in alle drie de contexten papkommen hebben aangetroffen kunnen we een eenvoudige conclusie trekken: burgers, buitenlui en boeren; pap aten ze allemaal!