maandag 17 oktober 2011

Varkensmarkt

Vanochtend zijn we begonnen met een opgraving op de Varkensmarkt - op de plek waar binnenkort ondergrondse afvalcontainers geplaatst worden. In 2001 hebben we al een groot deel van het plein onderzocht, maar net niet dit stuk. Het onderzoeks was destijds zeer succesvol; we troffen onder andere bewoningssporen aan uit de 13de eeuw (zie foto hieronder).



Er was toen nog geen stadsmuur en er lagen toen nog een of meerdere boerderijen. Rond 1300 werd de bouw van de eerste stadsmuur voltooid en stond er op de plek waar nu de Langestraat begint een poortgebouw; de Rodetorenpoort. Een andere bijzondere ontdekking was de bakstenen overkluizing van de Hellegracht; ooit de buitenste van de twee grachten die om de eerste omwalling liepen. De overkluizing dateerde uit de 16de eeuw en was aangelegd om ervoor te zorgen dat de gracht hier kon worden overgestoken (zie hieronder).



Die gracht gaan we zeker niet tegenkomen; die ligt buiten het opgravingsterrein van vandaag, maar misschien wel sporen van de bewoning uit de 13de eeuw?