dinsdag 8 september 2009

Schammer - Hoofdonderzoek

Na een kleine twee weken proefsleuvenonderzoek langs de Schammersteeg in Leusden is duidelijk geworden dat dit terrein vol zit met archeologische sporen en vondsten. Inmiddels zijn we dan ook begonnen met het vervolgonderzoek, bestaande uit het aanleggen van grote opgravingsvlakken tussen de werkputten. Zoals het er nu naar uit ziet hebben we bewoningssporen gevonden uit de IJzertijd (ca 800 v. Chr.-0) en uit de Late Middeleeuwen (12de-13de eeuw).

Deze resultaten sluiten goed aan op het grote onderzoek dat we in 2007 uitgevoerd hebben op de locatie waar nu de hockeyvelden liggen. Het huidige onderzoeksterrein grenst rechtstreeks aan de hockeyvelden en de kans is dus groot dat de sporen die we nu vinden deel uit maken van dezelfde nederzetting(en).

Opgravingen als deze zijn erg belangrijk om de vroegere geschiedenis van Leusden en omgeving beter te begrijpen. De sporen die we vinden dateren voor een groot deel uit de tijd dat er nog geen geschreven bronnen waren en archeologie vormt dan ook de enige informatiebron. Dat er in Leusden en omgeving al in de prehistorie gewoond en geleefd werd was al wel bekend, maar hoe omvangrijk die bewoning was, en wanneer precies in de prehistorie dit zich allemaal afspeelde komen we pas te weten dankzij dit soort opgravingen. De komende weken hopen we nog veel ontdekkingen te kunnen doen...