dinsdag 22 april 2008

Vathorst

Een kleine tien jaar doen we al archeologisch onderzoek in Vathorst. Toen we de eerste proefsleuven in het gebied aanlegden was er van de nieuwbouwwijk nog niets te zien. Inmiddels zijn we tientallen kilometers aan proefsleuven verder, is er op enkele locaties een vervolgonderzoek uitgevoerd, en zijn er al honderden huizen gebouwd.

Vandaag starten we op een locatie bij de Hogesteeg, één van de dekzandruggen in het gebied, die in de prehistorie hoog en droog tussen de nattere beekdalen lag. Uit het onderzoek van de afgelopen jaren is gebleken dat al in de Midden-Steentijd (circa 8800-4900 v. Chr.) jagers en verzamelaars rondtrokken in dit gebied. Hun jachtkampjes lagen op de dekzandruggen en vormden de thuisbasis van waaruit men op zoek ging naar wild, vis en gevogelte, en bessen en noten. Van de tentenkampjes vinden we alleen de restanten van de haardplaatsen terug (zie foto), in de vorm van kuilen met houtskool en af en toe voorwerpen van vuursteen, zoals (nog steeds vlijmscherpe!) pijlpuntjes.

De locatie waar we vandaag starten ligt dus ook op zo'n dekzandrug en is mogelijk in de Middeleeuwen nog eens extra opgehoogd om een boerderij te bouwen, en als vluchtplaats te kunnen dienen bij hoog water.

Helaas is tijdens al onze onderzoeken gebleken dat de dekzandruggen niet allemaal onverstoord zijn gebleven; zo'n 50 tot 60 jaar geleden werden veel van deze zandkoppen afgegraven om zand te winnen voor bouwprojecten en de aanleg van wegen. Of dat bij deze dekzandrug ook het geval is zullen we de komende weken merken.