donderdag 1 november 2007

Van onze vrienden uit Utrecht:

Terug naar de Middeleeuwen op bouwterrein Vredenburg

Hoe zagen de huizen in Utrecht er in de Middeleeuwen uit en hoe werden ze gebouwd? Wat aten de mensen toen? Waarmee werd er geschreven? En wat doet een archeoloog eigenlijk de hele dag? Dat en nog veel meer kunt u nu allemaal zelf uitvinden. Op zondag 4 november organiseren de gemeente Utrecht en Architectuurcentrum Aorta en een speciale middeleeuwse zondag voor kinderen op het bouwterrein Vredenburg.

Bij de ingang van het bouwterrein wordt u begroet door een echte middeleeuwse stadswacht, die u de weg wijst naar verschillende activiteiten. Zo kunnen kinderen kunnen zelf een middeleeuws huis bouwen, kaarsjes maken met behulp van een echte kaarsenmaker, hun eigen middeleeuwse armbandje in elkaar zetten, experimenteren met middeleeuwse kruidenmengsels en middeleeuwse pennen en papier uitproberen. Natuurlijk mogen de eindproducten mee naar huis!

Al deze activiteiten vinden plaats op de plek waar vroeger een middeleeuwse stadswijk stond, genaamd De Teerling. Sinds enige weken zijn archeologen op het bouwterrein bezig een deel van deze stadswijk op te graven. De opgraving kan zondag worden bezichtigd, waarbij archeologen uitleggen wat u allemaal ziet. Ook vertellen zij over hun beroep, wat er allemaal gebeurt op een opgraving, en wat een archeoloog allemaal moet kunnen.

Bouwterrein Vredenburg is op zondag 4 november van 12.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk en aan alle activiteiten kunnen bezoekers gratis meedoen. Voor de workshops “middeleeuws bouwen” geldt reserveren aanbevolen via: 030- 232 1686.