dinsdag 27 februari 2007

een of twee oren?

Hoewel we in de vitrines vele tientallen 'gave' potten hebben staan, is dit maar uiterlijke schijn; de meeste hiervan zijn in scherven gevonden en door onze restaurateurs weer vakkundig in elkaar geplakt. Ontbrekende delen worden aangevuld.

Eén van onze restaurateurs heeft vandaag de laatste hand gelegd aan een heel bijzonder potje uit de 2de eeuw voor Christus (wij noemen dat de 'Late IJzertijd'), waar we maar de helft van hebben. Het is een bijzonder potje: het enige exemplaar uit Amersfoort en omgeving met een oortje, uit de IJzertijd. En omdat we maar de helft hebben, vragen we ons af: had ie één of misschien twee oortjes?

We zitten met nóg een raadsel: de afgelopen jaren hebben we bij onderzoek langs de Hogeweg veel scherven uit de Late IJzertijd gevonden, maar kunnen hieruit nooit een heel voorwerp bij elkaar puzzelen, we komen nooit verder dan de helft... Al onze IJzertijd potten zijn slechts voor de helft bewaard gebleven! En nee, die helften passen niet aan elkaar. Iemand een suggestie wat dit betekent?

Komende woensdag is deze halve pot met oortje te bewonderen tussen enkele andere scheplog-vondsten in de scheplog-vitrine.