woensdag 15 november 2006

Gister in de krant

Gister in het Amersfoorts Dagblad het volgende 'nieuws':

Illegale graver stuit op Duitse helmen
Door Richard Hoving

Een ’schatgraver’ heeft onlangs drie Duitse helmen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden op het voormalige terrein van Kamp Amersfoort. Volgens conservator Gerard Raven van museum Flehite is de vondst ’uniek’.

De helmen zijn volgens kenners gedragen door leden van de SS en de Grüne Polizei. Het bijzondere aan de vondst is dat het om helmen gaat die in het kamp zijn gedragen, zegt conservator Raven van Flehite. ,,Onze collectie bevatte wel al helmen, maar nog geen helmen van Duitsers uit Kamp Amersfoort.

In het kamp op de grens van Amersfoort en Leusden werden tussen 1941 en 1945 verzetsstrijders, zwarthandelaren, Jehova's getuigen, ontduikers van de arbeidsinzet en Russische krijgsgevangenen vastgehouden.

Volgens Cees Biezeveld van het nationaal monument Kamp Amersfoort kwam een illegale graver de helmen met een metaaldetector op het spoor.

De exacte vindplaats wil Biezeveld niet kwijt. ,,We zitten niet te wachten op nog meer mensen die met een metaaldetector het terrein gaan afstruinen.’’

Biezeveld verwacht overigens niet dat de bodem van Kamp Amersfoort nog veel overblijfselen uit de oorlog bevat. ,,Kort na de oorlog is het gehele terrein afgezocht.’’

Het nationaal monument Kamp Amersfoort heeft de helmen aan museum Flehite geschonken. De helmen worden niet opgenomen in de vaste expositie over Kamp Amersfoort in het museum. ,,De tentoonstelling is klaar. Die passen we niet na elke vondst aan,’’ legt Raven uit.


Let vooral op de woordjes illegale graver. Het zonder vergunning graven naar historisch bodemvondsten is bij de wet absoluut verboden; illegale opgravingen door particulieren is een zaak van de politie en iedere burger kan hiervan aangifte doen.

Het met een metaaldetector rondlopen is overigens niet verboden - zolang je niet op zoek bent naar archeologische vondsten; de detectorloper moet echter wel de toestemming hebben van de eigenaar van het terrein om dit te mogen betreden.