donderdag 29 augustus 2024

Opgraving Wieken-Vinkenhoef en Bloeidaal

1984-2024: 40 JAAR CENTRUM VOOR ARCHEOLOGIE

Bij de aanleg van bedrijventerrein Wieken-Vinkenhoef en het natuurgebied Bloeidaal zijn tientallen opgravingen verricht. Er zijn sporen van minstens 34 boerderijen opgegraven. Het gaat steeds om woon-stalhuis-boerderijen en gemengde bedrijven. De bijbehorende erven hebben we ook goed kunnen bekijken. Elk erf had bijgebouwen, spiekers en verschillende soorten kuilen. In die kuilen werden voorraden bewaard of er werd afval in gegooid. Sommige waren bedoeld om water in op te vangen. We hebben in totaal 200 bijgebouwen opgegraven!


Verspreid over de 34 erven lag veel aardewerk. Dat aardwerk werd hier gemaakt. Bijzonder zijn fragmenten van enkele glazen armbandjes: in die tijd een luxeproduct. Het glas is ingevoerd uit Zwitserland of gebieden langs de Rijn. De armbanden zijn waarschijnlijk in de buurt van Nijmegen of in Duitsland gemaakt.

Omdat we spinklosjes voor het spinnen van wol hebben gevonden, weten we dat ze ook schapen en/of geiten hadden. Verkoold graan wijst op de verbouw van tarwe en gerst.

 

De oudste boerderijen zijn ongeveer 2500 jaar geleden gebouwd. In de loop van de tijd werden de boerderijen op steeds hoger gelegen delen van het landschap gebouwd. Waarschijnlijk moesten de boeren zich aan de stijgende waterstanden aanpassen en zochten ze de drogere plekken op. Ongeveer 500 jaar later worden ook de hoogste gebieden te nat en verlaat de mensen het gebied.


dinsdag 27 augustus 2024

Technisch weertje hoor...

Gisteren zijn we begonnen met het graven van sleuven in Vathorst, op zoek naar een (van oorsprong) middeleeuwse boerderij! Wordt hopelijk vervolgd...





woensdag 14 augustus 2024

Het ei

1984-2024: 40 JAAR CENTRUM VOOR ARCHEOLOGIE

Archeologische vondsten bestaan heel vaak uit weggegooid afval. Complete en puntgave voorwerpen vinden is vrij uitzonderlijk. Maar uit een 17de-eeuwse beerput op de Hof kwam, tussen de beer en het huishoudelijk afval, wel iets heel bijzonders tevoorschijn: een compleet en intact ei! Hoe overleeft een ei al die eeuwen, zou je denken. Het antwoord zit hem in de beer zelf. De beer (poep) heeft voor een zachte en beschermende bedding gezorgd, waardoor het ei ook later niet beschadigd is geraakt door harde voorwerpen, zelfs niet bij het opgraven! Dat het ei intact is weggegooid is op zich al opmerkelijk. Wellicht was het ei niet meer eetbaar. Of het ei gekookt is geweest of rauw is weggegooid valt niet te achterhalen. Er zit ook niets eetbaars meer in: de hele vulling is weggerot.

Verder lezen? Download het artikel van Timo d’Hollosy in het boek ‘Gespaard verleden‘: https://archeologischcentrum.nl/portfolio/eitje/



vrijdag 9 augustus 2024

Onderaan of bovenin?

Als archeoloog wil ik meteen onder de vloer kijken, maar als bouwhistoricus ga ik liefst meteen naar het dak. Vandaag ben ik allebei.... Begin ik nu dan onderaan... of bovenin?



Onder de vloer Onder het dak




woensdag 7 augustus 2024

De houtspecialist

1984-2024: 40 JAAR CENTRUM VOOR ARCHEOLOGIE

Steentijd, bronstijd en ijzertijd, maar een houttijd? Nee, die kennen we niet. Toch is hout één van de oudste materialen waarmee de mens gewerkt heeft en tot op de dag van vandaag nog steeds werkt. En dat niet alleen: het is verreweg het meest gebruikte.

Hout wordt voor van alles en nog wat gebruikt. Het is bijvoorbeeld het bouwmateriaal voor de skeletten van prehistorische boerderijen en voor middeleeuwse huizen. De mensen maken er allerhande gebruiksvoorwerpen en gereedschap van, zoals speelgoed, biervaten en karrewielen. En het is natuurlijk een belangrijke brandstof. De oudste houten vondst die wij hier hebben is een plank van eikenhout uit de IJzertijd, ongeveer 2500 jaar oud. Het is een onderdeel van een waterput geweest.

Hout is een organisch materiaal, dat in de bodem gemakkelijk vergaat. Ligt het in een natte, afgesloten en zuurstofarme omgeving, zoals een waterput, dan blijft het vaak goed bewaard. Maar veel vaker blijft er niets anders over dan verkleuringen in de bodem, zoals de paalsporen van prehistorische of middeleeuwse boerderijen. Als het hout er nog is, kan de houtspecialist onderzoek doen. Zoals wij een boek lezen, lezen zij het hout: welke gebruikssporen zie je, wat voor hout is het, waar komt het vandaan, wanneer is de boom gekapt en hoe oud was die boom toen?

Verder lezen? Klik hier: https://archeologischcentrum.nl/portfolio/hout/









vrijdag 2 augustus 2024

Dag van het Bier.

Vandaag, vrijdag 2 augustus 2024, is het de Internationale Dag van het Bier. De verkoop van Amersfoorts eigen archeologenbier 'Aagje Blond' gaat hard. Er is al een flink gat in de voorraad geslagen. Aagje Blond is dan ook wel héél erg lekker...