woensdag 29 mei 2024

Geloof en bijgeloof

1984-2024: 40 JAAR CENTRUM VOOR ARCHEOLOGIE

Het is niet altijd makkelijk te achterhalen wat men vroeger dacht en geloofde. Maar dat geloof en bijgeloof van alle tijden zijn is wel duidelijk. En soms vinden archeologen daar sporen van terug; in de vorm van beeldjes, pelgrimsinsignes, de boekband van een bijbel, tot zelfs brokken van een ontplofte kerk. Een deel van die vondsten kan je in onze expositieruimte bekijken. Die is op woensdag- en vrijdagmiddag te bezoeken van 14:00 - 16:30 uur. Verder lezen? Klik hier.

https://archeologischcentrum.nl/portfolio/geloof-en-bijgeloof/

Een mooi voorbeeld is het beeldje van Sint Barbara. Archeologen moeten altijd heel goed opletten èn een heel goed geheugen hebben. Bij de opgraving op de Hof in 1991 werden in de beerkelder van een voormalig huis aan de noordwestkant van het plein een paar fragmenten van een beeldje gevonden. Uit een afvalkuil op een andere plek op het plein kwamen ook stukjes van een beeldje tevoorschijn. Het was een heel oplettende archeoloog of vrijwilliger die bedacht dat de verschillende fragmenten misschien wel van het hetzelfde beeldje waren. En dat bleek te kloppen!

Het beeldje stelt Sint Barbara voor. Zij was de in Middeleeuwen een van de populairste heiligen en de patrones van onder andere gevangenen, beiaardiers, mensen in de bouw en mijnwerkers. Sint Barbara is altijd te herkennen aan de toren in haar handen. Helaas hebben we haar gezicht niet terug gevonden.

Verder lezen? Download het artikel van André Glazing en Timo d’Hollosy in het boek ‘Gespaard Verleden’.

https://drive.google.com/file/d/19PeCMckopWBrdWsNDrM-NtQs86v4UViz/view?usp=sharing