Utrechtsestraat - update
Het onderzoek loopt nu ruim drie weken en één ding is duidelijk; het terrein zit vol met archeologische sporen en vondsten! De helft van het terrein is inmiddels onderzocht en we zijn nu met het overige deel bezig. Onder de kelder die we in de eerste weken van de opgraving hadden aangetroffen kwam trouwens nog een verrassing tevoorschijn; er bleek nog een bakstenen waterput onder te liggen.
Inmiddels zijn we dus met de tweede helft van het terrein begonnen en beginnen we een goed beeld te krijgen van de bewoningsgeschiedenis van het terrein.
Op het gehele terrein vinden we resten terug van een akkerlaag, die vermoedelijk uit de 13de eeuw dateert. In deze periode lag dit gebied nog buiten de stad en had het een agrarische functie.
In de 14de eeuw heeft men hier ook gewoond - enkele paalsporen en resten van lemen vloeren – geven aan dat hier een houten gebouw heeft gestaan; mogelijk een boerderij.
In de 15de eeuw komt het gebied binnen de tweede stadsmuur te liggen. De functie van het gebied verandert; in plaats van boerderijen en akkers worden er bakstenen huizen gebouwd. Direct aan de Utrechtsestraat vinden we funderingen uit de 15de eeuw, en een tegelvloer.
De kelder die we de afgelopen weken die we eerder vonden is mogelijk later aan het voorhuis vast gebouwd.
Gedurende de laatste eeuwen wordt er vermoedelijk regelmatig verbouwd en aanpassingen gedaan. Meeste recente getuige hiervan is een aantal betonnen blokken, die tussen en tegen de eeuwenoude bakstenen funderingen zijn aangebracht.