maandag 4 februari 2019

29ste Steentijddag

Afgelopen zaterdag vond in Leiden de 29ste Steentijddag plaats. Een dag die traditiegetrouw in het teken staat van vuurstenen, vuurstenen, vuurstenen en nog meer vuurstenen. En laten we enkele jaren terug in Soest (Staringlaan) nou net bijna 70.000 stuks vuursteen hebben gevonden. Geen verrassing dus dat ook die opgraving ruimschoots aan bod kwam op de Steentijddag.

Behalve de vele vuursteen vondsten kwam ook de mesolithische (Midden Steentijd) hutstructuur aan bod. En wat blijkt: misschien zijn het wel meerdere structuren. Over een periode van bijna 2000 jaar hebben er wellicht meerdere schuilplaatsen van jagers-verzamelaars gestaan aan de Staringlaan.

Voor liefhebbers van de Steentijd in het algemeen, en het Mesolithicum in het bijzonder: nog even geduld, de wetenschappelijke publicatie van het onderzoek komt dit voorjaar uit naar verwachting. Tot die tijd moet u het nog even doen met het publieksboekje over de opgraving. Deze kunt u hier  downloaden: http://www.museumsoest.nl/lay/media/pdf/boekje-staringlaan-pdfversie-hr.pdf