dinsdag 25 september 2018

Nationale Archeologiedagen: Lezingenavond

Alle stoelen zijn gereserveerd - aanmelden is helaas niet meer mogelijk


De AWN afdeling 14 (Vallei en Eemland) en het Centrum voor Archeologie van de Gemeente Amersfoort heten iedereen met interesse voor de geschiedenis en archeologie van Amersfoort welkom op vrijdagavond 12 oktober 2017 in het Centrum voor Archeologie, (Westsingel 46, Amersfoort) voor een boeiende lezingenavond.


De zaal is open vanaf 19:30, het programma start om 20:00 en zal omstreeks 22.30 uur zijn afgelopen. Aan deelname van de avond zijn géén kosten verbonden! 


In verband met een beperkt aantal plaatsen, is het van belang dat u tijdig kaarten reserveert, want: vol is vol. Update: de zaal is vol; aanmelden is helaas niet meer mogelijk


Er zijn drie lezingen met uiteenlopende onderwerpen:

Prehistorische vondsten uit de Binnenstad
In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen vondsten en bewoningssporen in de binnenstad veel ouder zijn dan de Middeleeuwen. Archeoloog Maarten van Dijk laat zien wat we zoal vinden aan prehistorische vondsten in de stadskern. En hoe passen deze vondsten binnen onze kennis over de prehistorie in de regio?

Observanten, glasblazers en een dokter
Begin dit jaar is het Centrum voor Archeologie verhuisd naar Westsingel 46, onderdeel van het complex van het voormalige Observantenklooster. Eind jaren ’70 heeft de AWN een deel van dit complex archeologisch onderzocht. De opgravingsresultaten geven een goed beeld van de rijke en diverse geschiedenis van deze locatie. AWN-lid Wilma van den Heuvel laat u de resultaten zien.  En wat hebben observanten, glasblazers en een dokter met elkaar te maken? Een deel van de vondsten is na afloop van de lezing te bezichtigen.

In Hoogland stond een huis
Afgelopen zomer heeft het Centrum voor Archeologie de resten opgegraven van het 18de eeuwse buitenhuis Kouwenhoven in Hoogland West. Hoewel de uitwerking nog moet plaats vinden zal archeoloog Mattijs Wijker een eerste indruk geven van de ronduit spectaculaire resultaten.  Een unieke gelegenheid!