maandag 2 oktober 2017

Over stadsbranden en blusemmers

Stadsbranden vormden een reëel gevaar voor de Middeleeuwse stad. Amersfoort is zeker zes keer door brand geteisterd. Voor de uitvinding van de brandspuit rond 1670 moest men met emmertjes water de brand bestrijden. Dit soort blusemmers waren gemaakt van leer; deze waren namelijk licht en makkelijk te hanteren.


In Amersfoort is bij de opgraving aan Achter de Kamp de bodem van zo'n leren emmer gevonden. Deze is Vondst van de Maand oktober.

Vondst van de Maand
De Amersfoortse stadsarcheologen doen voortdurend leuke vondsten. Inmiddels beschikken ze over een hele verzameling voorwerpen waar vaak de mooiste, gekste en spannendste verhalen aan vast zitten. Verhalen die niet verloren mogen gaan. Om méér mensen hiervan te laten meegenieten, wordt iedere maand een bijzondere, grappige of actuele vondst uitgekozen tot 'Vondst van de Maand'. Het voorwerp krijgt een aparte plek in de expositie en het bijbehorende verhaal wordt door de medewerkers van het Centrum voor Archeologie verteld.

Kom naar het Centrum voor Archeologie en luister naar de verhalen van de archeologen over deze  leuke vondst en nog veel meer. Het Centrum is elke woensdagmiddag van 14.00 – 16.30 uur geopend. Langegracht 11 - Gratis toegang