maandag 16 oktober 2017

Laan naar Emiclaer


De opgraving op de Laan naar Emiclaer is afgerond en ondanks dat een groot gedeelte van het terrein in een recent verleden is vergraven, hebben we diverse archeologische sporen aangetroffen van het oude erf Emiclaer.


De datering van deze sporen varieert. Het oudste (gedateerde) spoor is een sloot uit de 14de -15de eeuw. Behalve deze 14de- 15de -eeuwse sloot zijn er paalgaten van meerdere roedes aangetroffen en diverse dierbegravingen.


Een roede is een hooiberg (roedes) die uit een of meerder palen was opgebouwd. In dit geval zijn in elk geval twee roedes herkend. Deze roedes bestonden uit twee op ruime afstand van elkaar geplaatste palen met daartussen een dak/overkapping die naar boven of beneden kon worden verschoven(heffen). Het heffen ging met de hand en of een katrol met lier. Onder het dak was plaats voor hooi maar ook bijvoorbeeld dieren en gereedschap.

Al het vondstmateriaal wordt nu uitgewerkt en de resultaten van dit onderzoek verschijnen uiteindelijk in een archeologisch rapport.