woensdag 15 juni 2011

Asschatterkeerkade

Afgelopen vrijdag hebben we het veldwerk van het proefsleuvenonderzoek bij de Asschatterkeerkade afgerond. We zijn nu druk bezig met de uitwerking en kunnen alvast wat eerste resultaten melden:





Bij het onderzoek zijn twee coupes (dwarsdoorsnedes) door de keerkade gegraven en is 1 kleine werkput aangelegd ten noorden van één van de kazematten . De twee coupes hebben een duidelijk beeld van de opbouw van het dijklichaam opgeleverd. Zo blijkt dat de top van het dijklichaam gedeeltelijk is weg-geërodeerd. Bovendien lijkt de dijk op een oude (perceels)sloot te zijn aangelegd.



De coupe ter hoogte van de kazemat leverde mooie dwarsdoorsnedes door een loopgraaf op (zie foto hieronder).



Uit het onderzoek blijkt dat in de loopgraaf palen hebben gestaan. Deze palen stonden schuin tegen de wand van de loopgraaf aan. Waarschijnlijk zaten tegen de palen planken bevestigd. ( De planken en palen zijn niet meer teruggevonden, alleen de paalgaten van de palen zijn bewaard gebleven) De loopgraaf is gefaseerd dicht geraakt en heef nog een maximale diepte van 1,10 meter onder de huidige top van de keerkade. Het tracé van de loopgraaf is ter hoogte van de kazemat vastgelegd. De loopgraaf loopt in een zigzag patroon richting- en- van de kazemat af en loopt ter hoogte van de kazemat parallel aan de constructie. Op de foto kan je goed het zig-zag patroon zien (donkergrijze verkleuring)
Tijdens het onderzoek zijn een drietal kogelhulzen gevonden. Ook zijn in de loopgraaf diverse (resten van) spandraden en spijkers gevonden.


Een bijzondere locatie dus; met veel sporen uit het verleden in de bodem. En ook bovengronds; een betonnen tankversperring moest iedere werkdag met de kruiwagen gepasseerd worden...