vrijdag 28 oktober 2016

Grafheuvels voor dag en dauw

Het was vroeg. Heel erg vroeg. Eén van onze archeologen moest afgelopen maand om 7 uur in de ochtend op de Stompert in Soest een radio-interview geven voor RTV Utrecht. Gelukkig ging het interview over de prehistorische grafheuvels aldaar. Daar komt hij zijn bed wel voor uit.

Vanwege een nieuw onderzoekje naar grafheuvels in Lage Vuursche (Gemeente Baarn), werd ook het CAR gebeld; of ze iets over grafheuvels wilden vertellen. Dat wilde de regio-archeoloog wel. Dus stond hij voor dag en dauw de journalist te woord, te midden van de acht laat-neolithische grafheuvels in de bossen van Soest


Terwijl de zon opkwam, de spinnenwebben in de heide glinsterden en de vogels tjirpten konden de vroege luisteraars van RTV Utrecht genieten van een introductie op deze bijzondere monumenten van zo'n 4000 jaar oud.


Voor de nieuwsgierigen: de grafheuvels liggen langs een wandelpad dat vanaf parkeerplaats De Bergjes aan de Van Weerden Poelmanweg in Soest het bos in loopt. Aan het begin van het wandelpad staat een informatiebord over de grafheuvels.