donderdag 12 november 2015

De Steentijd op school


Er wordt door de collega’s van het archeologische bedrijf BAAC al weer enkele weken opgegraven op de Steentijd vindplaats bij de Staringlaan in Soest. De druk bezochte open dag gaf aan dat de publieke belangstelling groot is. In het kader daarvan heeft het CAR een les voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Soest ontwikkeld om de Steentijd in de klas te brengen. Deze lessen zijn in samenwerking met de Gemeente Soest aan alle Soester basisscholen aangeboden. Afgelopen donderdag was de eerste les op de St. Carolusschool in Soesterberg. De aftrap werd gegeven door de wethouder van onderwijs.


De archeologen van het CAR vertelden van alles over de Steentijd; zo lieten ze middels een tijdbalk zien hoe oud de vondsten bij de Staringlaan wel niet zijn, lieten ze echte voorwerpen en werktuigen door de klas gaan, en lieten ze zien hoe het dagelijks leven van de Steentijd jagers en verzamelaars er uit moet hebben gezien.
 
Er kwamen talloze vragen bij de kinderen op. Vraag van de dag was: “Stel, je kan met een tijdmachine terug naar de Steentijd en je mag 1 voorwerp meenemen naar de mensen van toen. Wat zou je dan meenemen?” Een hele goede vraag; zo goed dat de archeologen ter plekke geen goed antwoord hadden…. Wat zou jij meenemen?