dinsdag 6 maart 2012

Sporen uit de Middeleeuwen



Het proefsleuvenonderzoek aan de Energieweg vordert gestaag. Tot nu toe heeft het team verschillende soorten structuren aangetroffen, namelijk een Laat-Middeleeuwse boerderij (14de eeuw), een 18de eeuwse tabaksschuur en een woonhuis uit de 19de eeuw. Van de laatste structuur zijn bakstenen fundamenten gevonden, die hieronder op de foto te zien zijn.


Op de 3de foto is een paalspoor te zien van een tabaksschuur (18de eeuw). Hier is het verschil tussen het paalspoor en de paalinsteek (het gat dat gegraven wordt om de paal in de grond te kunnen plaatsen) goed zichtbaar. Het donker gekleurde deel van het spoor is de plek waar de paal zelf heeft gestaan; de donkere verkleuring geeft het weggerotte hout aan. Aan de linkerkant van het spoor is de grond lichter van kleur; dit is dan ook de paalinsteek - de kuil die gegraven moest worden om de paal in de grond te zetten.




Uit de verschillende paalsporen en greppels is onder meer aardewerk uit de Late Middeleeuwen en een spinklosje aangetroffen. Wie weet wat er nog meer door het opgravingsteam gevonden gaat worden de komende dagen...