donderdag 4 augustus 2011

Lege tonnen geven het grootste geluidOp de vloer van een middeleeuwse kelder vonden wij de bodem (of deksel?) van een houten ton. Het aardige van deze tonbodem/deksel is, dat hierop een merkteken op aangebracht is. Deze is op de foto duidelijk zichtbaar en lijkt de vorm van een schaar te hebben.

Wat is een merkteken nou eigenlijk precies?

Het is ons wel bekend dat dergelijke tekens op de duigen en/of de bodemplaat van een ton ingekrast of ingebrand werden in de middeleeuwen. Maar toch blijft er vaak veel onduidelijk bij merktekens. Wie heeft ze aangebracht en waar staan ze precies voor?

Er zijn verschillende voorschriften bekend uit historische bronnen die het aanbrengen van merken toestaan, of zelfs eisen van bepaalde personen en in bepaalde gevallen. Haringtonnen droegen bijvoorbeeld twee merktekens: een van de kuiper en een van de stuurman van de vissersboot. Ook handelaren merkten hun waar. Zo konden de goederen van verschillende handelaren uit elkaar worden gehouden.

De merktekens kunnen voorkomen in allerlei vormen, van strepen en cirkels tot haakse lijnen en Romeinse cijfers, of zelfs combinaties hiervan. Maar wat betekent het door ons gevonden merkteken? En wie heeft het aangebracht?