donderdag 7 januari 2010

Schammer

Zoals ik eerder zei zijn we weer aan het graven in de Schammer; niet voor het eerst:

2007 – Onderzoek op de locatie van de hockeyclub
Verspreid over het opgravingsterrein zijn sporen aangetroffen die getuigen van bewoning uit de prehistorie (Bronstijd/ IJzertijd, 2000-50 v. Chr.) en de Late Middeleeuwen (1000-1500 n. Chr.). Het betreft paalsporen, greppels en sloten, (water)kuilen en een enkele waterput. Uit elk van deze periodes zijn reeds meerdere structuren herkend, variërend van boerderijen tot bijgebouwen, waaronder spiekers (opslagschuurtjes) en hooibergen. Hoewel de archeologen nog bezig zijn met het uitwerken van al het verzamelde materiaal, zijn al vijf prehistorische woonerven (boerderijen) en één Middeleeuws erf herkend.


2009 en 2010 – Onderzoek in de rest van het plangebied
Op een viertal locaties is in 2009 onderzoek gedaan middels proefsleuven. Twee locaties konden hierna worden vrijgegeven: er werden hier geen archeologische sporen aangetroffen. De twee overige locaties bleken wel sporen en vondsten op te leveren: het gaat hierbij om een terrein aan de Schammersteeg, aansluitend op het terrein van de hockeyvelden, en om een locatie aan de Horsterweg, bij het Valleikanaal.

Schammersteeg: bewoning uit de Prehistorie en Middeleeuwen
De locatie langs de Schammersteeg bleek vol met sporen uit de Prehistorie en Middeleeuwen te zitten. Dit was geen verrassing: het terrein sluit immers direct aan op de locatie van de hockeyvelden, waarin 2007 al zo veel gevonden was. Het onderzoek is nog maar net afgerond, en de uitwerking van de gegevens moet nog beginnen, maar duidelijk is wel dat we ook hier boerderijen uit de IJzertijd hebben aangetroffen (waarschijnlijk 3 of misschien wel meer). En ook in de Middeleeuwen was het terrein bewoond: een goed bewaarde plattegrond van een boerderij uit de 13de eeuw getuigt hiervan.


Horsterweg – sporen uit de Middeleeuwen
Op de locatie langs de Horsterweg, pal langs het fietspad langs het Valleikanaal wordt op dit moment weer gegraven. In het verleden was dit het stroomgebied van de Modderbeek, en het is dan ook niet verrassend dat we oude beeklopen terugvinden. De beek blijkt rondom een natuurlijke verhoging in het landschap te lopen, en hier vinden we paalsporen uit de Middeleeuwen terug. Wat voor gebouw hier in de Middeleeuwen gestaan heeft weten we nog niet: dit zal tijdens de opgraving moeten blijken.