woensdag 5 augustus 2009

Vlag, wapen Joris en de lans

Leuk: overal wapperen nog steeds de vlaggen voor Amersfoort 750. Persoonlijk vind ik die met het stadswapen het mooist. Officieel bevat de Amersfoortse vlag "drie horizontale banen in de kleuren wit, rood en wit, met langs de broeking op elk van de banen gelegd een vierkant van het een in het ander ter hoogte van elke baan. Op het middelste vierkant een rood kruis met armen ter breedte van 1/5 van de hoogte van de middelste baan"... tja, een plaatje zecht meer dan al die woorden.

De kleuren en het kruis zijn afkomstig van het gemeentewapen van Amersfoort: een schild met een rood kruis op een zilveren achtergrond. Het rode kruis is een zogenaamd Sint Joriskuis, dat de beschermheilige ook op zijn eigen schild droeg. En van Sint joris naar de Appelmarkt is dan nog eenkleine stap: in het verhaal van Joris en de draak speelt een lans een grote rol.

Volgens de legende doodde Joris de draak door de lans zo diep mogelijk in de bek van de draak te steken, dat het drakenhart uit elkaar spatte.

Met dit verhaal in het achterhoofd, wordt de al eerder beschreven vondst van de lanspunt ineens 'springlevend'.

Vandaag zit er iemand op het archeologisch centrum die vanalles weet over Sint Joris en zijn draak. We zijn tussen 14:00 en 16:30 gewoon open, toegang is gratis.