maandag 11 augustus 2008

Olympische spelen

Het kan u niet ontgaan zijn; de Olympische spelen zijn weer begonnen. Tegenwoordig worden de spelen om de 4 jaar op een andere locatie gehouden, maar in het oude Griekenland vond het sportfestijn altijd plaats in Olympia (vandaar de naam). Ook toen werden ze om de vier jaar gehouden (de eerste keer zou in 776 v. Chr. zijn geweest), en in de jaren er tussen waren er spelen in Nemea, Isthmia en Delphi.

In 1766 werd de locatie van de spelen ontdekt door de Engelsman Richard Chandler. Sindsdien hebben archeologen zich uitgeleefd op deze voor de Oude Grieken zo belangrijke plek. Met name Duitse archeologen hebben vele gebouwen blootgelegd, zoals heiligdommen, renbanen, baden en gymnastiekruimtes. Op de foto zie je een tempel gewijd aan de godin Hera.

De komende weken zullen we in de scheplogvitrine wat vondsten leggen die te maken hebben met sport en spel. Hoewel er in Amersfoort geen spelen plaatsvonden van Olympisch kaliber werden er ook in Middeleeuws Amersfoort heel wat spelletjes gedaan, zoals bikkelen, koten en kolfen. De komende weken meer hierover.