donderdag 12 april 2007

Rochuskapel, graf 1 en 2

De eerste resultaten van het onderzoek van de graven die jaren geleden zijn opgegraven bij de Rochuskapel komen langzaam beschikbaar, nu onze zoöloog (de bottendeskundige) skelet na skelet onderzoekt.

Graf 1 bevatte het skelet van een (jong-)volwassen vrouw - de draagster van het inmiddels veel besproken 'hoofdijzer' (de groene verkleuring van het koper is nogsteeds goed zichtbaar op de schedel). De 101 botten die we van haar hebben opgegraven vertonen weinig afwijkingen, maar haar gebit was minder goed: in de kiezen zitten een aantal gaatjes.

Graf 2 bevatte de resten van een wat oudere volwassene, de tanden en kiezen waren behoorlijk afgesleten; enkele ontbraken zelfs. De onderzoeker zag - zoals hij het beschrijft - "botnecrose (waarschijnlijk aseptisch) van glenoid van de linker scapula, een os lunatum, 2 metacarpi en een metatarsus" dat zoveel betekent als: afwijkingen aan het linker schouderblad en enkele hand- en voet(wortel)beentjes waar (door slechte bloedtoevoer) afgestorven bot vervangen is door nieuw. De afwijking kan vele oorzaken hebben, zoals jicht en sikkelcelziekte.