donderdag 15 februari 2007

Hoe oud is zoiets nou?

Beste stadarcheoloog,
met veel interesse heb ik het berichtje over de vondst van Dennis (14-feb-2007) gelezen. Ik vraag me af of u ook kunt zien hoe oud zoiets nou is.

m.vr.gr.

T.P.

Deze vraag is ons gister en vandaag op verschillende manieren gesteld, dus wordt het tijd om hier antwoord op te geven:

Aan het bot zelf is niet te zien hoe oud het is, het betreft hier een bot van een gewoon rund en deze komen hier al heel lang voor. Met behulp van chemisch onderzoek zouden we de ouderdom kunnen vaststellen (bijvoorbeeld door C14 onderzoek) maar hiervoor moet het voorwerp (deels) opgeofferd worden. Aan de hand van het gebruik ervan kunnen we wel dateren: we hebben het geluk dat dit bot tot voorwerpje is bewerkt en deze type benen artefacten komen na de 14de eeuw niet meer voor. Dennnis' vondst is dus in ieder geval 6 eeuwen oud of ouder.
Archeologen dateren ook wel eens aan de hand van de context; de omgeving waarin het voorwerp lag en het materiaal dat daarbij zat. In dit geval lijkt een zandbak op het eerste gezicht geen handige context, maar als we aannemen dat het bot al in het zand zat, komen we toch wat verder: zand voor zandbakken wordt op vele plaatsen gewonnen, favoriet is zand uit rivierbeddingen en zand van de zeebodem. Vondsten die zich hierin bevinden zijn in de regel van hoge ouderdom: prehistorisch.