woensdag 29 mei 2024

Geloof en bijgeloof

1984-2024: 40 JAAR CENTRUM VOOR ARCHEOLOGIE

Het is niet altijd makkelijk te achterhalen wat men vroeger dacht en geloofde. Maar dat geloof en bijgeloof van alle tijden zijn is wel duidelijk. En soms vinden archeologen daar sporen van terug; in de vorm van beeldjes, pelgrimsinsignes, de boekband van een bijbel, tot zelfs brokken van een ontplofte kerk. Een deel van die vondsten kan je in onze expositieruimte bekijken. Die is op woensdag- en vrijdagmiddag te bezoeken van 14:00 - 16:30 uur. Verder lezen? Klik hier.

https://archeologischcentrum.nl/portfolio/geloof-en-bijgeloof/

Een mooi voorbeeld is het beeldje van Sint Barbara. Archeologen moeten altijd heel goed opletten èn een heel goed geheugen hebben. Bij de opgraving op de Hof in 1991 werden in de beerkelder van een voormalig huis aan de noordwestkant van het plein een paar fragmenten van een beeldje gevonden. Uit een afvalkuil op een andere plek op het plein kwamen ook stukjes van een beeldje tevoorschijn. Het was een heel oplettende archeoloog of vrijwilliger die bedacht dat de verschillende fragmenten misschien wel van het hetzelfde beeldje waren. En dat bleek te kloppen!

Het beeldje stelt Sint Barbara voor. Zij was de in Middeleeuwen een van de populairste heiligen en de patrones van onder andere gevangenen, beiaardiers, mensen in de bouw en mijnwerkers. Sint Barbara is altijd te herkennen aan de toren in haar handen. Helaas hebben we haar gezicht niet terug gevonden.

Verder lezen? Download het artikel van André Glazing en Timo d’Hollosy in het boek ‘Gespaard Verleden’.

https://drive.google.com/file/d/19PeCMckopWBrdWsNDrM-NtQs86v4UViz/view?usp=sharing

 

donderdag 23 mei 2024

Stadswandeling Verborgen Landschap - met stadsarcheoloog Maarten van Dijk

De Stadswandeling ‘Verborgen landschap’ wil je gewoon niet missen. Meld je snel aan, loop mee en verwonder en verbaas je.

Onze bekende stadsarcheoloog, Maarten van Dijk, neemt je tijdens deze wandeling mee door het hedendaagse centrum van Amersfoort. Ondertussen vertelt hij over het oude landschap waarvan verrassend veel nog zichtbaar is. 

Laten we niet teveel verklappen. Deelname is gratis, maar aanmelden is vanwege het beperkte aantal plaatsen, verplicht. 


Aanmelden kan via: de website van archeologischcentrum.nl. 

De Stadswandeling ‘Verborgen Landschap’ vindt plaats op zaterdag 15 juni van 13:00 tot 14:00 uur.

Let op! Je aanmelding is pas definitief na onze bevestiging. (Maximaal 15 personen per groep, aanmeldingen worden verwerkt op basis van binnenkomst.)



woensdag 22 mei 2024

Opgraving Kasteel Stoutenburg

1984-2024: 40 JAAR CENTRUM VOOR ARCHEOLOGIE

Aan de oostkant van Amersfoort heeft Kasteel Stoutenburg gestaan. Hier zijn in 1956, 1987, 1995 en in 2005 kleine archeologische onderzoeken in de vorm van proefsleuven uitgevoerd.

Het kasteel is gebouwd in opdracht van Wouter van Amersfoort. Hij was de 'Schout van Eemland' en woonde tot 1259 op de hofstede in Amersfoort. Toen Amersfoort in 1259 stadsrechten kreeg, moest hij uit de stad vertrekken. Het kasteel was de uitvalsbasis voor de troepen van de bisschop wanneer er oorlog was. In de periode 1500-1600 is het kasteel gesloopt. De bakstenen zijn hergebruikt voor de bouw van het kasteel Vredenburg in Utrecht.

Bij het onderzoek zijn resten van het grachtensysteem en de funderingen van het kasteel gevonden. Het kasteel bleek een ronde ringmuur te hebben en was omgeven door een brede gracht. Ook was er een voorburcht waar een poorthuis met bruggenhoofd heeft gelegen.

Verder lezen? Download dan het rapport van de opgraving: Amersfoort Onder Ons 15:

https://drive.google.com/file/d/0BxnlWWSkzL1eZTRRcEN4cHoxWW8/view?usp=sharing&resourcekey=0-JU9LNPbHoq2pnaSI560iIQ

Tip: klik op de foto van het krantenartikel om het te lezen.


woensdag 15 mei 2024

Struinen door de duinen op zondag 16 juni (nu in de ochtend)

De Soesterduinen zijn aangewezen tot Archeologisch Rijksmonument. Door het proces van verstuivingen verandert het landschap voortdurend. Archeologen van de regio Amersfoort en Soest zijn benieuwd of er door deze verstuivingen nieuwe vondsten en vindplaatsen bloot zijn komen te liggen en vragen aan het publiek om hulp.

Op zondag 16 juni ben je uitgenodigd om samen met de archeologen mee te speuren naar vooral voorwerpen uit de tijd van jagers en verzamelaars (circa 15.000 - 5.000 jaar geleden). Aan deelname zijn geen kosten verbonden, maar in verband met het beperkte aantal plaatsen is aanmelding wel noodzakelijk. Je aanmelding is pas definitief na onze bevestigingsmail.

Aanmelden kan via de website van Centrum voor Archeologie - Amersfoort


P.s. Dit event stond eerst in de middag gepland, maar is vanwege het EK-voetbal verzet naar de ochtend van 10:30 tot 13:30 uur.

Open middag: expo en spreekuur

1984-2024: 40 JAAR CENTRUM VOOR ARCHEOLOGIE

Onze expositieruimte

Wil je meer weten over ons werk en over wat we allemaal vinden? Of ben je nieuwsgierig naar Aagje en haar verhaal? Kom dan op een woensdag- of vrijdagmiddag langs bij het Centrum voor Archeologie aan de Westsingel 46. Van 14:00 - 16:30 uur. In onze expositieruimte kan je een deel van de archeologische vondsten bewonderen die we hebben opgegraven. Op een groot interactief scherm kan je de bewoningsgeschiedenis van onze stad en omgeving ontdekken. Woon je in Amersfoort? Dan hebben we misschien wel in jouw straat onderzoek gedaan. Kom ontdekken wat daar gevonden is. Je mag zo veel vragen stellen als je wilt; onze archeologen vertellen graag over hun werk.

Spreekuur

En wat ook leuk is: misschien heb je zelf wel vondsten gedaan en wil je deze aan de archeologen laten zien. Zij kunnen er vast veel meer over vertellen. De open middagen zijn dus ook een soort spreekuur. Dat doen we al bijna 40 jaar! En dat heeft al heel wat leuke ontdekkingen en verhalen opgeleverd. Wees gerust: je mag je vondst weer mee naar huis nemen. Soms worden de vondsten aan ons geschonken.

Op de foto's staan enkele van die vondsten: een mortierkogel uit 1300-1500 die later hergebruikt is als gewicht, een kopje van aardewerk uit 1870-1895 van Ceramique, een haardsteen uit 1500-1700, een Derby schoen uit 1875-1900 en een lakenloodje uit 1660 met het wapen van Amersfoort.

Verder lezen? Klik hier.

https://archeologischcentrum.nl/2023/01/08/zelf-aan-de-slag/

Tip: klik op de foto van het krantenartikel om het te lezen.

woensdag 8 mei 2024

Kloten

1984-2024: 40 JAAR CENTRUM VOOR ARCHEOLOGIE

Archeoloog Itamar de Rooze staat met een paar puntige loden voorwerpen in zijn hand: “Als ik bij mijn schoonouders op het platteland in Twente ben zie ik ze soms buiten: mensen die een kleine bal door het weiland gooien, hier achteraan lopen, de bal oppakken en weer verder gooien. Rare jongens, die Twentenaren? Dit fenomeen blijkt een spel te zijn dat eeuwen geleden door heel Nederland gespeeld werd. Dit is Klootschieten (of Kloatscheet’n op z’n Twents).”


Maar wat hebben die puntige loden voorwerpen met klootschieten te maken? De kloot was in het begin meestal een mooie steen of een ijzeren bal. Ja, daar kon je lekker ver mee gooien, maar natuurlijk ook veel schade mee aanrichten. Daarom mocht er alleen nog maar met houten kloten gespeeld worden. Om ze toch zwaarder te maken werden de houten ballen ingeboord en verzwaard met lood. In de bodem vergaat het hout vaak, waardoor van de kloot alleen de loden kernen overblijven.

Verder lezen? Download het artikel van Timo d’Hollosy in het boek ‘Een maand op zicht’: https://archeologischcentrum.nl/portfolio/kloten/

dinsdag 7 mei 2024

Het is vakantie - wij zijn open

Wil je meer weten over ons werk, ben je nieuwsgierig naar het verhaal van Aagje of wil je zien wat we allemaal vinden? 

Iedere woensdagmiddag en vrijdagmiddag is onze expositieruimte en het restauratieatelier geopend voor publiek, ook tijdens de vakantie. Loop gerust naar binnen. 

Je bent van harte welkom van 14:00 tot 16:30 uur op de Westsingel 46 in Amersfoort en er zijn geen kosten aan verbonden. Lees hier verder