dinsdag 30 april 2024

Vondst van de maand mei: Paardenbel

Terug naar 1984

Het CAR bestaat 40 jaar. Een jaar lang gaan we terug naar de eerste opgraving, 1984 in de Breestraat. Elke maand zetten we één van de vondsten van toen in de spotlights. Dit keer is het een belletje.

Het belletje

Het belletje is gemaakt van een koperlegering (vermoedelijk messing) en bestaat uit een gesloten holle bol met een diameter van ongeveer 3 cm. Aan de bovenzijde is een staafje met een oogje gemonteerd. De bol heeft in het midden een verdikking. Aan de onderzijde zijn twee smalle spleetjes aangebracht en in de bol bevinden in de bovenste helft 2, en in de onderste helft 4 ronde gaten. In de bol zit een (vermoedelijk metalen) kogeltje dat het bel-effect teweeg brengt.


Functie

Het valt niet mee om met zekerheid de functie van belletjes te bepalen. Kleinere belletjes kunnen gebruikt zijn als kleding accessoire (met name in de Late Middeleeuwen), als onderdeel van een rinkelbel (een soort rammelaar), of als belletjes voor dieren, zoals honden of getrainde roofvogels. De wat grotere exemplaren zoals de onze, zijn vermoedelijk gebruikt als onderdeel van paardentuig. met name bij paarden die karren of rijtuigen voort trokken. De belletjes hadden namelijk een signaalfunctie; weggebruikers werden er door de bellen op geattendeerd dat er een voertuig aankwam en konden ruimte maken om te laten passeren.

Belletjes van dit type komen voor vanaf de 15de eeuw tot in de 20ste eeuw. Dit exemplaar dateert op basis van de uiterlijke kenmerken uit de periode 1700-1900.

Meer lezen over onze vondsten? Klik hier.