dinsdag 5 maart 2019

Nieuwe Vondst van de Maand: Een gewichtige zaak


Niet voor de eerste keer afgelopen jaren is de Vondst (of eigenlijk Vondsten) van de Maand afkomstig van de grote opgraving aan de Stovestraat uit 2016. Op deze plek was vanaf de 16de eeuw Herberg De Valk gevestigd. Hier werden in totaal vijf gewichten gevonden: drie blokgewichten, een muntgewicht en een sluitgewicht.

Aan de hand van eerdere Vondsten van de Maand van de opgraving aan de Stovestraat (Champagnefles, bord etc.) konden we al concluderen dat het een gezellige boel was in de herberg. Aan de hand van deze vijf gewichten weten we nu dat er in de herberg – behalve veel minder serieuze – ook serieuze zaken werden gedaan.


De gewichten tonen namelijk aan dat de herberg ook een middelpunt was van (inter)nationale handel. De gewichten werden bijvoorbeeld gebruikt voor het controleren van de waarde van geld. Of om medicijnen of dure kruiden en specerijen te wegen. Van wie de gewichten geweest zijn, weten we niet. Waren ze van een handelaar of van de waard zelf? Zoals de waard was, vertrouwde hij misschien niet zijn gasten...

Wilt u de Vondst van de Maand met eigen ogen zien, kom dan op woensdagen tussen 14:00 en 16:30 naar het Centrum voor Archeologie aan de Westsingel 46 in Amersfoort.