Vondst van de Maand Maart: Ooievaarsbotten

Lees hier over de dagelijkse avonturen van de Amersfoortse archeologen; verhalen over opgravingen, vondsten, onderzoeken en ontdekkingen, niet alleen groot maar ook klein nieuws.
Vandaag hebben we twee scholieres op bezoek die een middagje komen snuffelen aan het vak van de archeoloog. Vanuit school doen ze een snuffelstage om te ontdekken wat een archeoloog zoal doet. Uiteraard hebben we ze meteen aan het werk gezet; de vondsten van ons onderzoek bij de Keerkring moesten nog gewassen worden, dus dat is een mooie klus. Met leuke ontdekkingen tot gevolg: onder andere de resten van een leren schoen!
Behoefte aan leesvoer tijdens deze stormachtige dagen? De opgravingsrapporten van de Amersfoortse stadsarcheologen zijn vanaf nu gratis verkijgbaar tijdens de open woensdagmiddagen. Dus kom vanmiddag langs en sla uw slag. Vanaf 14 uur staat de deur weer open. Dus grijp uw kans en kom een rapport halen over het spectaculaire onderzoek op de Appelmarkt, de skeletten voor de ingang van het Gemeentehuis of het Middeleeuwse kasteel bij Stoutenburg. Of over een van de vele andere locaties waar de stadsarcheologen ontdekkingen hebben gedaan.
Enkele weken geleden waren we al actief op een groot terrein bij de Keerkring. Vanwege het grondwater konden we toen niet overal goed graven. Inmiddels is er vanwege de aanleg van riolering bronbemaling geplaatst en kunnen we met droge voeten verder...alhoewel; met dit weer wordt toch nog alles nat. Hoe dan ook; het opgravingsvlak is nu droog genoeg om goed te kunnen opgraven. Een rij paalsporen roept vragen op; waarom stonden hier ooit houten palen? En gaan we de weg vinden die op oude kaarten staat afgebeeld? We hopen de antwoorden op deze vragen te achterhalen. De bouwvakkers die elders op het terrein al begonnen zijn met de nieuwbouw kwamen ook een kijkje nemen en meedenken over wat we aan het vinden zijn. En dat zien we graag; niets is zo leuk als filosoferen over vlekken in de grond!
Twee archeologen van het CAR zijn deze week op cursus geweest; tips & tricks over het lesgeven aan kinderen. Al jaren lang verzorgt het CAR gastlessen op scholen in Amersfoort en omgeving. Inmiddels zijn er twee lessen die aangeboden worden; 1 over de prehistorie (jagers en boeren) en 1 over de Middeleeuwen (de tijd van monniken en ridders). De kinderen krijgen de unieke kans om vragen te stellen aan echte archeologen, en om - nog veel spanneder - echte archeologische vondsten vast te pakken en van dichtbij te bekijken. Hoewel de lessen met veel enthousiasme beoordeeld worden kan het nooit kwaad om de vaardigheden van de archeologie-juf en meester wat te verbeteren. In de cursus werd veel aandacht besteed aan hoe de groepsdynamiek in een schoolklas werkt en hoe je daarmee om kan gaan. Erg leerzaam. We kunnen niet wachten tot we dit kunnen toepassen. Interesse in een archeoloog in de klas? Mail naar archeologie@amersfoort.nl
Afgelopen zaterdag vond de 27ste editie van de Steentijddag plaats in Leiden. Een dag die in het teken stond van vondsten uit de langste periode van onze geschiedenis: de Steentijd. In acht lezingen kwamen verscheidene recente opgravingen (o.a. in Kampen, Tiel en Deventer) aan bod, waar archeologen resten uit deze periode hebben aangetroffen. Daarnaast was ook ruimte voor vondsten van amateurarcheologen. Mensen die in hun vrije tijd op het strand of op akkers zoeken naar
vuursteen vondsten. En dat daar af en toe mooie exemplaren tussen zitten
blijkt wel. De plaatjes van vuursteen vuistbijlen en pijlpunten werden door (een groot gedeelte van) de zaal met veel OOH en AAH ontvangen.
En wat blijkt? Tijdens een opgraving in Kampen is afgelopen jaar een zelfde soort bijzonder type vuursteen pijlpunt gevonden als op de opgraving in Soest (Staringlaan, 2015). Waar dergelijke maretakspitsen (zie foto) meestal maar 1 of 2 keer gevonden worden op een Midden Steentijd opgraving, werden ze in Soest en Kampen in veelvoud gevonden.
De afgelopen dagen zijn onze veldarcheologen druk geweest met een proefsleuvenonderzoek bij de Keerkring. De natte omstandigheden (zie ook het berichtje eerder in deze week) maakten het werk niet altijd makkelijk.
De vondst van de maand februari is een zijden slaapmuts. Kledingstukken blijven in de bodem meestal niet goed bewaard. Deze muts is daarom een bijzondere vondst; als je hem ziet zou je niet zeggen dat hij al ruim 400 jaar oud is. Het is een slaapmuts, gevonden in een afvalkuil bij een opgraving in 1984 in de Breestraat.
Slaapmutsen waren
tot de vorige eeuw een gebruikelijk kledingstuk in Noord West Europa. Als je
bedenkt dat de meeste huizen ’s nachts onverwarmd waren (en vaak ook nog eens
tochtig) was een slaapmuts geen overbodige luxe om het hoofd ‘s nachts warm te
houden.
Meer te weten komen over deze bijzondere vondst en over slaapgewoontes in vroeger tijden? Kom dan een kijkje nemen. Het Centrum vooor Archeologie is ieder woensdagmiddag open voor publiek, tussen 14 en 16:30 uur.
Iedereen die meer wil weten over eigen vondsten, archeologische opgravingen in en om Amersfoort, of andere archeologische zaken kan iedere woensdag- en vrijdagmiddag langskomen bij het Archeologisch Centrum.
In het pand is naast de expositie van vele voorwerpen uit de Amersfoortse bodem ook een deel van de binnenwerkzaamheden permanent voor het publiek zichtbaar gemaakt: diverse medewerkers van de sectie archeologie zijn bezig met hun restauratie- en conservatiewerkzaamheden.
De werkruimte en de expositieruimte zijn op woensdag- en vrijdagmiddag tussen 14:00 en 16:30 voor publiek geopend.
Wilt u op andere tijden het archeologisch centrum bezoeken, of met een grote groep komen, bel dan van te voren even voor een afspraak.
Archeologisch Centrum
Westsingel 46
3811 BB Amersfoort
033-469 5460
archeologie@amersfoort.nl