dinsdag 1 mei 2012

Amersfoortse poolwoestijn

Tijdens een kleine opgraving aan de Sint Agathastraat hebben de archeologen een geel gekleurde zandlaag aangetroffen. Nu is dit geen heel bijzondere vondst, want dit fijne zand kom je bijna overal in Amersfoort onder de grond tegen als je maar diep genoeg graaft. Maar hoe is dit zand eigenlijk hier terecht gekomen?

Het zand moet ongeveer 116.000 tot 11.500 jaar geleden hier zijn afgezet door wind. We hebben het over de vorige IJstijd, waarbij het hier te koud voor planten en bomen was. Wind had vrij spel om het land te bedekken met een dikke laag fijn zand. In het gele zand vonden we een bruin gekleurd veenachtig bandje. Over dit bandje kunnen we dezelfde vraag stellen als over het zand: hoe komt het hier? Ook in de IJstijd moet het zo nu en dan net even warm genoeg zijn geweest voor planten en bomen. Het bruine bandje bestaat uit resten van planten en bomen die hier groeiden toen het even wat warmer was.

Archeologen hebben in deze laag een zogenaamde 'pollenbak' gezet. In deze venige laag zijn namelijk stuifmeelkorrels bewaard gebleven. Een onderzoek naar dit stuifmeel kan ons duidelijk maken welke vegetatie er in deze (iets warmere) periode groeide en hoe het landschap er destijds moet hebben uitgezien. Nu maar hopen dt de onderzoeker geen last van hooikoorts krijgt, door deze oude stuifmeelkorrels.