woensdag 24 oktober 2007

Gat in de Groenmarkt

Op de Groenmarkt komt binnenkort een Urilift, net zo-eentje als op het Lieve Vrouwekerkhof is geplaatst. Hiervoor zal een gat van 2 bij 3 meter worden gegraven op de hoek Groenmarkt / Windsteeg. En graven in de binnenstad, dat kan natuurlijk niet zomaar: hierbij zullen allerlei archeologische sporen en resten verloren gaan. Graven in de binnenstad doen we dus liever zelf, dus ook het gat voor de Urilift op de Groenmarkt, want we weten dat daar nog een groot kerkhof vol skeletten in de grond zit - een deel daarvan hebben we in 1997 al opgegraven.

Het is een spoedklus geworden, want het gat moet weer dicht voordat de markt op vrijdag start. Dus: handen uit de mouwen. En zoveel handen hebben we hier niet: enkele zijn op vakantie (China!) en vele zijn op Schammer aan het graven. Gelukkig liep er nog een archeoloog binnen rond die dinsdagochtend het onderzoek startte. Met een minigravertje is de bestrating eruit gehaald en begonnen met graven. Al snel kwamen er wat skeletresten naar boven, los botmateriaal dat op alle begraafplaatsen in de bodem 'rondslingert', maar aan het eind van de ochtend lag het eerste graf al - duidelijk zichtbaar - vrij.

Het werd al snel duidelijk dat dit niet in een ochtendje klaar zou zijn, want er werden al snel nieuwe graven aangesneden; in totaal hebben we - ik mocht zelf ook weer eens naar buiten - 11 graven vrijgelegd en meegenomen voor verder onderzoek. Verder zijn er een paar knekelkuilen en een bakstenen goot aangetroffen, deze laatste is ouder dan de begraafplaats.En laat deze middag was het laatste graf eruit, de bakstenen goot gedocumenteerd en kon de opgraving afgesloten worden. Morgen ochtend wordt het gat dichtgegooid. Pffffttt... net op tijd klaar... Maar klaar zijn we eigenlijk nog lang niet: het binnenwerk zal nog vele maanden in beslag nemen: het reiningen en onderzoeken van de skeletresten is een zeer tijdverslindende bezigheid...

gelukkig zijn archeologen nogal goed met tijd...